Петте компонента на съвършеното италианско еспресо

Когато говорим за съвършената чаша еспресо, няма друг, който да знае как се приготвя тя по-добре от италианците. Италианското еспресо е легендарно и се е превърнало в еталон за превъзходно, вкусно и изискано поднесено кафе. А ето и петте правила за приготвяне на съвършено италианско кафе, известни още като 5-те М-та.

Miscela (бленд)

Добрият бленд е първото условие за приготвянето на истински добро италианско еспресо. Блендът до голяма степен зависи и от конкретния вкус и предпочитания, но е задължително да е високо-качествен и от добре подбрани сортове.

Macinadosatore (кафе мелачка)

Второто условие за перфектно италианско еспресо е как се смилат кафе зърната. След подбиране на перфектния бленд е от изключителна важност кога и как се смилат кафените зърна. Най-добре е зърната да се смилат непосредствено преди приготвяне.

Macchina (кафе машина)

Имайки предвид правило номер 2 за перфектното еспресо, най-добрият вариант е да приготвяте еспресото си с качествена еспресо машина. Обикновено добрите кафе машини имат собствена мелачка. Важен е изборът на подходяща кафе машина, защото от нейното качество зависи и качеството на приготвеното италианско кафе.

Manutenzione (поддръжка)

Логично идваме и до 4-то условие. С добрата кафе машина идва и задължителното условие за нейната поддръжка. Редовното почистване и реглиране на функциите като температурата например са задължителни, за да продължавате да получавате перфектни резултати при направата на италианско еспресо.

Mano dell’operatore (бариста)

Буквално преведено, последното, но не и по важност правило за приготвянето на съвършено италианско кафе, означава „ръката на експерта“, в случая на баристата. Неслучайно бариста е титла, която трябва да заслужиш. Познаването на кафето и машината за неговото приготвяне са задължителни.

 

Ние от Caffe Boromeo стриктно вярваме в 5-те правила за приготвяне на съвършеното италианско еспресо. Нашето кафе е направено от специално подбран, изключително ароматен и наситен бленд. За неговото приготвяне пък предлагаме професионални кафемашини и кафемелачки и експерти на разположение за тяхната поддръжка.